Szent László városában jártunk





A tavaly őszi kirándulás örömein felbuzdulva úgy döntöttünk, az Algyői Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Körének tagjai ismét ellátogatnak Nagyváradra, immár karitatív célokkal kibővítve utazásunkat.
Tavaly ősszel nyitotta meg kapuit a kallódó, segítségre szoruló gyermekek előtt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány nagyváradi nevelőotthona. A Szent Angéláról elnevezett otthon kis lakónak száma változó, mi kilenc, többségében alsós kisgyerek számára vittünk adományt.
Délre értünk az árvaháznak otthont adó impozáns épülethez, amelyet a Nagyváradról elköltöző Orsolya-rend adott át a dévaiaknak. A ragyogó napsütésben fáradtan jöttek a nevelő kíséretében a gyermekek, óvodából-iskolából, ám meglátva csomagokkal megrakott csapatunkat, hamar felélénkültek és örömmel vegyest izgatottsággal vezettek körbe a házban. Megmutatták szobáikat, az ebédlőt, a fürdőszobákat, a kis kápolnát, ahol mindennap imádkoznak. Nyitottságuk, barátságos figyelmük mindnyájunkat meghatott. Kis idő elteltével már közösen énekeltünk, táncoltunk, majd a gyerekek és a nevelő meséltek a hétköznapokról, iskolai, óvodai programjaikról. Ménesi Lajosné Jusztika vezetésével átadtuk a Tollforgatók, illetve az Algyő Nőegylet tagjai által gyűjtött adományokat, melyekben volt sütemény, édesség, ruhák és cipők, gyöngyfűző kellékek, könyvek, tisztítószerek, konyhai eszközök, festék, valamint az Innovariant Nyomda jóvoltából több doboz karton, rajzlap, kifestő, ceruzák, mese dvd-k, ollók és üvegfesték. A gyermekek örömében osztozva gyorsan telt az idő, lassan ebédhez készülődtek a ház lakói. Pár közös kép elkészülte után megkaptuk „jutalmunkat” puszik és ölelések formájában, majd elbúcsúztunk a ház lakóitól.
A Sebes Körös partján álló tömbházak egyikében látogattuk meg Raáb Rudolf nyugdíjas fogtechnikust, aki különleges szenvedélynek hódolva szorgalmasan, mondhatni megszállottan gyűjti a régiségeket, népi használati tárgyakat, impozáns gyűjteményt hozva így létre. Élvezve a tárgyak sokszínűségét, a házigazda különleges kedvességét és humorát, gyorsan telt az idő, és búcsút véve vendéglátónktól siettünk elfoglalni szállásunkat.
A hagyományosan megrendezett Varadinum Napok alkalmából a Nagyváradi Szigligeti Színház A HOLNAP UTÁN elnevezésű fesztivállal készült, ennek keretén belül tekinthettük meg a Nagyvárosi bujdosók című, Novák Péter által koreografált táncjátékot. A nemrég felújított 113 éves színház teljes pompájában várta a premierre érkezőket, a közönség pedig vastapssal köszönte meg az izgalmas, elgondolkodtató táncestet az alkotóknak.
A kellemes estébe még jól esett a séta meg a fagylalt a Fő utcán.
Másnap ragyogó napsütésre ébredtünk, és a reggeli után kiadós sétával folytattuk utunkat a felújítás alatt álló vár szépen parkosított egykori sáncában, aztán a világhírű gyógyfürdő komplexum, a Felix –fürdő felé vettük az irányt.
A világ számos országából jönnek gyógyulni vágyók a minden igényt kielégítő gyógyfürdőbe, aminek egyik télen-nyáron nyitva tartó strandja Apollóról kapta a nevét.  Fürdés után jól esett a séta a parkban, melynek egyik nevezetessége egy természetes, meleg vizű tó, melynek éke az a tavi rózsa, mely a világon csak Egyiptomban és itt fordul elő. Frissen sütött túrós-kapros palacsinta volt az ebédünk, majd Szalontán álltunk meg egy kávéra.
Reményeink szerint a továbbiakban is szeretnénk támogatni Csaba testvér pártfogoltjait, akár nyári tábor szervezésével, akár további adományok gyűjtésével. Végül álljon itt azoknak a neve, akiknek nagylelkű segítségével megörvendeztethettük a Szent Angéla Ház kis lakóit: Belovainé Bakos Erika, Drágán Györgyné, Farkasné Irénke, Janiné Gyöngyike, Horváth Józsefné Ilus, Horváth Lászlóné Márti, INNOVARIANT Nyomdaipari Kft., Kis Mihályné Nusika, Kocsisné Kuk Ildikó, Kovácsné Marika, Magyar Józsefné Anna, Masa Jenőné Magdika, Ménesi Lajosné Jusztika, Ménesi Helga, Oláh Ernő, Piri Józsefné Zsuzsa, Szabóné Piroska, Szilágyi Perjési Katalin, Vörös Jánosné. Külön köszönet illeti Ménesi Lajosné Jusztikát a szervezésért, Algyő Nagyközség Önkormányzatát a rendelkezésünkre bocsátott kisbuszért és Szilágyi Perjési Imrét, hogy biztonságosan elvezette azt.
az Algyői Tollforgatók nevében
Szilágyi Perjési Katalin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése