Az elveszett tárgyak utcája




A Nagy utca öleléséből vált ki egy kis köz. Ott állt a sárga ház, hosszan elheverve, mint egy lusta kígyó. Széles párkányán rendszerint elveszett tárgyak ültek. Közvetlenül a saroknál fél pár babacipő hevert árván. Kissé odébb kockás sál lógott ernyedten egy szegen. Barna, göndörkés hajszálak tekeregtek megbújva ráncai között. Kendő is akadt, a másik saroknál. Venezia, állt rajta azúrkék betűkkel, és kis gondolák osontak a lagúnák útvesztőiben. Lágyan ringott a tenger és néhol kíváncsi halak kandikáltak ki a cifra paloták vízbeomló lépcsőinél. Amott valaha fehér, mára vénné szürkült sport zokni fityegett, a nagylábujj helyén apró vérfolttal, mellette karbunkulus szemű cirmos kuporgott és nézett egykedvűen a világba.
Éjszakánként senki nem járt erre, s a hajnali gajdolók is messzire kerülték a környéket. Két vénséges ikerpár lakta a sárga házat, két bajszos vénkisasszony. Néha rikácsolás hallatszott a fakó függönyök mögül, utána furcsa, bugyborékoló nevetés. Néha meg elfúló zokogás. Esténként, mikor elült a környező utcák zaja, Estella, kettőjük közül az öt perccel idősebb osont ki, és végigjárta a szomszédos utcákat. Amit talált, összeszedte, gondosan megtörölgette és óvatosan a sárga ház párkányára helyezte a talált tárgyakat. Csinosan és biztonságosan. Ami szép a szemnek, szép a szívnek is, mondogatta valaha az anyjuk. Kis idő múlva Ancilla lépett ki a kapun, zilált, ősz fürtjeit gondosan foltos kendője alá igazgatta, majd kis piros zsebkönyvet vett elő ferdén gombolt pongyolája zsebéből és kis tintaceruza csonkját megnyálazva, precízen felírta a legújabb szerzeményt. Kettő, három, mormolták Ancilla pihés ajkai és sárga körmei gondosan követték a tételeket a papíron. Mindig stimmelt.

Egy alkalommal, amint esti körútjára indult, Estella gyereksírást vélt hallani egy környékbeli kapualjból. Benyitott s az udvar sarkában, a líceum bokrok alól, egy kosárból felemelt egy babát. Kék szeme volt, apró keze lába lágyan ringatózott, amint óvatosan vitte. Estella aggódva nézett végig a sárga ház párkányán, jut-e még hely az új jövevénynek. Aztán megnyugodott. A sport zoknitól balra, közvetlenül a kulcscsomó mellett volt még egy szabad hely. Estella gyengéden nézett a babára, kicsit ringatta, a hátát lapogatta, majd finoman benyálazta zsebkendője csücskét és óvatosan megtörölgette az arcocskáját. A baba nem tiltakozott, egykedvűen nézte kék szemeivel a világot és nem mondott semmit. Estella a párkányra fektette, majd ruhája övével jó szorosan megkötötte a kezénél és a lábánál fogva, hogy le ne essen, ha ficánkolni kezdene. Valahonnan rémlett neki, hogy a babák ficánkolni szoktak. Meghúzta az övet, és elégedetten konstatálta, hogy erősen tart. Kis ideig még állt, zavartan mosolyogva, majd elcsoszogott. Hamarosan Ancilla jelent meg, apró, tipegő léptekkel végigsietett a ház előtt, majd szemét ráncolva betűzgette piros zsebkönyvét, kezében reszketett a kis ceruza, amint sorra pipálta ki a tételeket. A kék szemű babához közeledve megtorpant, közelebbről megszemlélte, majd elégedetten bólintva feljegyezte a zsebkönyvbe. 
Beesteledett. És sokáig nem történt semmi. Aztán a kövér hold sápadtan felkúszott az égre, és kíváncsian nézte, amint fénye megcsillan egy játék baba kék üvegszemén. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése